Over glas

Achtergrondinformatie over glas

Glas zoals wij dat dagelijks tegenkomen als vensterglas of drinkglazen is iets heel bijzonders. Het is hard (tenminste, bij kamertemperatuur) redelijk krasvast en je kunt er doorheen kijken! Deze unieke eigenschappen zorgen ervoor dat je er hele handige en mooie dingen mee kunt doen. Glas is daarom een van de meest gebruikte materialen om dingen mee te maken. Vergelijk het met steen, metaal en kunststof en hout. Glas wordt vaak in combinatie met deze materialen toegepast.

De unieke eigenschappen volgen uit de chemische samenstelling, de molecuulstructuur, van glas. Ons bekende glas is een mengsel van silicaten. De belangrijkste grondstof van silicaten is silica of kwarts (SiO2). Silicaten zijn de belangrijke groep mineralen waaruit 95% van de aardkortst bestaat (bron Wikipedia).

Afbeelding: Chemische structuur van SiO2 als een tetraëdrische SiO4-structuur. Ieder zuurstofatoom is verbonden aan 2 siliciumatomen en telt daarom maar voor de helft mee (bron: Wikipedia).

Glas is een amorfe (niet-kristallijne) vaste stof. Er bestaat het idee dat glas een vloeistof is. Florin Neumann heeft een artikel (1996) geschreven waarin dit wordt ontkracht.